tirsdag den 8. februar 2011

Pølsehorn

Den her opskrift er fra da jeg gik i 3. klasse og havde hjemkundskab.

I min familie har den været brugt utallige gange og der er altid pølsehorn til større begivenheder, fødselsdage mm.

Ungerne elsker dem og de bringer altid lykke...

Min datter Sille lavede dem her og jeg lovede at fortælle, at det var hende der havede lavet dem..

Til 16 pølsehorn

250 g mel
25 g margarine
25 g gær
1 dl mælk
½ tsk salt
2 tsk sukker
1 æg
8 wienerpølser

og evt. 1 æg til pensling - jeg pensler dem sjældent, men det synes Sille de skulle....

Margarinen smeltes i en gryde og mælken lunes heri - kun så det hele lige er håndvarmt.- gæren udrøres heri.

Mel, salt sukker og æg blandes i.

Dejen æltes sammen og formes til 2 kugler, som hviler i ca. 10 min.

Kugler rulles flade og deles i 8 lige store trekanter.

Pølserne skæres over på midten og 8 halve pølser fordeles på hver af trekanterne på den brede ende.

Hver trekant rulles til et horn og hornet lægges på en bageplade med bagepapir med spidsen nedad.

Bages på midterste rille ved 200 grader i ca. 20 minutter til hornene er gyldne.

De er fantastiske til madpakker, aftensmad, frokost, mellemmåltider, snacks osv. - man kan altid spise et pølsehorn.............



Køkkentip - hurtighævning af dej

En dej der skal hæve i 1 time kan med fordel hæves i microovnen- hvis man ikke har tid til at vente på at den hæver på normal vis.

Jeg kan ofte få lyst til lige at bage nogle boller, men så er der ikke lige tid til at vente på hævningen, så gør jeg sådan her:

Skålen med dej sættes i microovnen og får et minut ved 800 watt og hviler i 10 min derefter - så er dejen klar til at blive formet og bagt efterfølgende.

Super nemt og tidsbesparende, hvis man en dag har brug for det.

Jeg bruger ofte lang tid på at hæve mit brød og mine boller og jeg elsker boller, der er hævet i køleskábet natten over, men den her måde er altså god i en snæver vending.......

Boller med speltblanding

Til ca. 24 boller

4 dl lunkent vand
1 dl yoghurt naturel
50 g gær
4 spsk olie
4 spsk rørsukker
100 g speltblanding - bestående af: speltflager, hel rug, hel j´hirse og hel boghvede
1 dl kogende vand
1½ tsk salt
125 g havregryn
525 g mel.

Speltblandingen hældes op i en lille skål og dækkes med kogende vand. Blandingen trækker i 3 min.

Gæren udrøres i det lunkne vand. Yoghurt, olie, rørsukker og salt tilsættes. Når speltblandingen har trukket i 3 min tilsættes den gærblandíngen.

Derefter tilsættes havregryn og meltet æltes i lidt ad gangen. - Jeg brugte dejkroge til at ælte dejen med. Den skal være klistret med hænge godt sammen, men den vil nok være svær at ælte med hænderne - så skal der i hvert fald bruges mere mel.

Dejen hæver i en time - eller den sættes i microovnen og får et minut ved 800 watt og hviler i 10 min derefter - det er en god måde at hæve dejen på, hvis man ikke har tid til at den skal hæve alt for længe.

Dej sættes på en bageplade med bagepapir med en ske, som mellem hver bolle dyppes i varmt vand.

Bollerne bages i ovnen ved 200 grader i 20 minutter til de er gyldne.



Tortellini med tomatsauce, frisk parmesan og rucola

Dejlig hurtig søndagsmad eller når det skal hurtigt en dag...


1 pakke friske tortellinier - 500 g

1 lille løg i tern
1 fed hvidløg
lidt olie
1 dåse flåede hakkede tomater
1 tsk oregano
1 tsk basilikum
1 dl fløde
1 tsk sukker
1 maggitern
salt og peber

Løg og hvidløg svitses i olien og når løgene er gennemsigtige tilsætte tomaterne og krydderier.

Saucen simrer i ca. 15 min. og tilsidst tilsættes fløden.

Smages til med salt og peber.

Tortellinierne koges efter anvisning på posen.

Serveres med frisk revet parmesan og rucolablade.

Laks med sesamlåg, bagte timiankartofler, bagte rodfrugter og hollandaisesauce

500 g laks
citronsaft
sesamfrø - jeg ved ikke hvor meget jeg brugte
salt og peber

1 kg kartofler
2 tsk tørret timian
hvidløgssalt
salt

2 store gulerødder
2 pastinakker
2 persillerødder
4 jordskokker

Jeg snød lidt og lavede hollandaisesauce fra et brev - det synes jeg er ok engang imellem, når bare man er klar over forskellen på det hjemmelavede og et brev med pulver....

Laksen dryssede jeg med slat og peber og cirtonsaft. Derefter vendte jeg hver enkelt laksestykke i sesamfrø, så de dækkede det øverste af laksen - den modsatte side af der hvor skindet sidder.

Laksen blev lagt i et ovnfast fad som var smurt og den blev bagt i ovnen ved 200 grader i ca. ½ time - indtil semsamen havde taget farve.

Kartoflerne vaskede jeg og skar i tynde både og lagde dem i en bradepande. Kartoflerne blev overstænket med rapsolie og derefter dryssede jeg hvidløgssalt, timian og lidt salt henover. De blev bagt i ovnen ved 200 grader varmluft med lidt grill i ca. 45 min.

Rodfrugterne skar jeg i mindre stave og i et smurt fad med lidt olie over og salt blev de bagt sammenmed kartoflerne i ca. 45 min.