mandag den 15. oktober 2012

Hot chilisauce

I sommers fik jeg foræret en chiliplante i værtindegave. Den har flittigt kommet med chilier og så blev jeg inspireret til at lave noget chilisauce.

Jeg brugte:
2 røde chilier - det er jo meget forskelligt, hvor stærke chilier er, så der må man prøve sig frem
1 dåse hakkede og flåede tomater
3 fed hvidløg
1 lille løg i tern
3 tsk olie
1 tsk hyldeblomstsalt
1 tsk sukker
½ tsk oregano
frisk kværnet peber

Løgene svitses i olien til de er gennemsigtige - altså i et par minutter.

Chilierne hakkes groft og tilsættes sammen med de flåede tomater.

Hyldeblomstsalt, sukker, oregano og peber tilsættes og det hele står og simrer til de ca. er reduceret til det halve.

Tilsidst smages saucen til og hvis den ikke er stærk nok tilsættes mere chili efter smag. - Man kan også lige smage den til undervejs...

Chilisaucen bruges som tilbehør til altmuligt, hvor man nu lige synes at det er godt med stærkt pift - eksempelvis i burgere og mexikanske retter.



Tarteletter med kylling og asparges

Til jule plejer jeg at lave disse tarteletter til et eller andet frokostbord, men i den forgangne uge synes mine børn at det ville være en god ide, hvis vi lige lavede dem til aftensmad - så det gjorde vi....

1 hel kylling
3 laurbærblade
10-15 peberkorn
salt
250 g champignon
1 dåse hvide apargessnitter
1 lille løg i små tern
30 g smør
5 spsk mel
1 dl fløde - man kan bruge fløde i alle varianter, alt efter hvor sund man gerne vil være eller ikke være
tarteletter


Først koges kyllingen. Kyllingen lægges i en gryde og dækkes med vand og tilsættes laurbærblade, peberkorn og salt. - Den koges i en time til den er mør og kødet er let at pille af benene.

Når kyllingen er afkølet pilles kødet fra og det deles i mindre stykker. Boullionen hældes gennem en si op i en skål til senere brug.

Smørret smeltes i en gryde og løget klares af i smørret.

Champignonerne tilsættes og når de har afgivet godt med væde tilsættes melet og der laves en melbolle.

Nu spædes der op med boullionen til saucen har en passende konsistens.

Aspargessnitterne tilsættes og evt. lidt af vandet fra snitterne tilsættes også.

Det hele står simrer i ca. 5 minutter til det er blevet tykt.

Saucen smages til og hvis der evt mangler lidt salt smag tilsætter jeg gerne lidt af en hønseboullionterning, til lige at stramme smagen op.

Tarteletterne varmes i ovenen og lige inden servering tilsættes kyllingekødet - hvis det ligger forlænge i saucen, har det tends til at trevle.

Når jeg serverer tarteletterne som aftensmad, serverer jeg gerne ris til.





Fødselsdagsboller

Nu har jeg efterhånden haft den her blog i et par år og til min store overraskelse har jeg ikke lagt opskriften på fødselsdagsboller ind - det er da vildt mærkeligt, da det er en opskrift jeg bruger mindst 5 gange om året, d a vi er 5 i familien, men helt sikkert også oftere. Mine børn og sågar også jeg selv kan engang imellem få en slags crawings efter fødselsdagsboller og så må vi jo lave dem.

Nå men nu forholder det sig sådan, at vi har flere fødselsdage her i oktober, så nu er det oplagt at komme med opskriften. I går blev min yngste datter 10 år og så var det tid til at få et billed af fødselsdagsbollerne og lagt opskriften på.

Jeg har den fra min mor, men jeg tror at den oprindeligt er fra en amopose eller sådan noget.

Til ca 20 boller - jeg laver altid dobbelt - de kan sagtens fryses
500 g mel
50 g gær
50 g smør eller margarine
30 g sukker
2 dl mælk
1 æg
5 g salt
1 tsk kardemomme

1 æg til pensling


Fedtstoffet smelte og tages af blusset og mælken hældes i . Blandingen hældes i en skål og gæren opløses heri.

Sukker, æg, salt og kardemomme tilsættes.

Tilsidte æltes melet i - jeg bruger gerne håndmikser med dejkroge.

Dejen skal være fast og slippe skålen.

Dejen sættes til hævning i 30 minutter. Dejen deles til boller der sættes på en bageplade og efterhæver i 30 minutter.

Ovnen tændes på 200 grader.

Bollerne pensles med det sammenpiskede æg og sættes i den varme ovn i 12 minutter- de tager hurtigt farve når de er penslede. De skal være gyldne når de tages ud.