fredag den 16. november 2012

Lises knækbrød


Den her opskrift har jeg fået af Lise.

Der er ikke noget fedstof i og knækbrødenen består kun af "lutter gode sager" - det vil sige, at de er rigtig sunde og rigtige at spise, hvis man gerne vil have noget på den sunde side af skalaen...

De er lidt mere tørre i det end dem jeg plejer at lave, men jeg synes at de smager dejligt!

4 dl havregryn eller ruggryn
4 dl rugmel (gerne guldkorn)
2 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl sesamfrø
1 tsk salt
7 dl vand

Alt røres sammen og trækker i skålen i 10-20 min.

Imens varmes ovnen op til 160 grader på varmluft.

Dejen fordeles på 2 bageplader, de skal ikke smøres og helst uden bagepapir. Fordeles nemmest med en våd dejlskraber, det er vigtigt, at det er et helt jævnt tyndt lag.

Hver plade dej "ridses" i mindre stykker med fx dejskraberen.

Bages i 60 min. - min blev ikke bagt i en hel time - de fik så meget farve at jeg tog dem ud efter ca. 30 minutter, men det må være alt efter hvad ens egen ovn præsterer....

Opbevares i en tætsluttende kagedåse. Dekan holde sig rigtig længe (hvis man altså ikke spiser dem)!

 

Knækbrød 2

Nu har jeg prøvet at lave en lidt sundere udgave af de her knækbrød, som både kan spises som snacks og som egentligt knækbrød.

Jeg har brugt groft mel og mindre olie og jeg synes overhovedet ikke at man kunne smage forskel fra de oprindelige - dem kan du se opskriften på her, hvis du har lyst.


1 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
1 tsk bagepulver
1 dl spelt mel
1 dl rugmel
1 3/4 dl hvedemel
3/4 dl olie
2 3/4 dl vand
2 tsk salt

Alle ingredienser blandes sammen i en skål - jeg rørte dem sammen med røremaskinen på dejkroge.

Dejen deles i 2 klumper, som rulles så tynde som muligt mellem 2 stykker bagepapir.
Det øverste bagepapir fjernes og dejen skæres i tern med en klejnespole-

Bagepairet med dejen på lægges på en bageplade og bage ved 200 grader i ovnen i ca. 20 - eller lidt mere - de skal helst være gyldne.

Opbevares i en lufttæt dåse.