mandag den 6. maj 2013

Kaffesorbet

Det her er bare en af mine yndlings måder at få kaffe på - frossen som den dejligst sorbet....


Du skal bruge:
3 dl vand
1½ dl sukker
3,5 dl stærk Nescafé
1 bæger pastauiserede æggehvider
3 spsk Bailey
1 dl piskefløde - gør den lidt ekstra cremet, men den kan sagtens undværes


Kog vand og sukker sammen i en lille gryde i 2 min.

Hæld sukkerlagen i en skål.
Hæld den stærke kaffe i sukkerlagen, og lad blandingen blive helt kold.

Rør æggehviden, Bailey og fløde i den kolde kaffeblanding.

Frys sorbeten i en ismaskine eller i fryseren.

I fryseren skal sorbeten piskes igennem en gang i timen, til den er frosset og har en jævn og fin konsistens- det tager 3-4 timer

Jeg serverede den sammen med Creme Brulee med kaffe - de supplerer hinanden super godt!


Creme Brulee med kaffe

Til en fødselsdags dessert var jeg i kaffe humør. jeg fik denne opskrift af min bror og svigerinde på en kaffe creme brulee, så den skulle prøves.

Til 6 personer
5 dl piskefløde
½ dl knuste kaffebønner
4 æggeblommer
50 g rørsukker
1 stang vanille

rørsukker til drys

Kog fløden med de knuste kaffebønner og vaniliestangen - hvor konene er taget ud - altså bare skrællen. Sluk for gryden og lad fløden trække i 15 minutter.

Pisk imes æggeblommer med rørsukker og vanillekorn, til sukkeret er opløst og æggeskummen er lys og luftig.

Si kaffebønner og vanillestang fra fløden og hælden forsigtigt i æggemassen. Vend massen sammn til den er ensartet - pisk ikke, da der ikke skal opstå en masse skum.

Fordel cremen i portions glas/skåle og bag dem i ovnene ved 100 grade i lige godt 1 time. - Cremen skal kun lige være gennembagt.

Stil cremen på køl til cremen er helt kold og har sat sig - gerne natten over.

Lige inden servering drysses cremen med rørsukker som brændes til karamel med en gasbrænder. -  karamellen skal være hård og helt stiv.

Jeg serverede denne creme brulee med kaffesorbet til - det var en rigtig god kombination - det fede og tunge med det kolde og lette....



Håkons kager

Til konfirmationen bagte jeg nogle håkonskaer til kaffen - de er også altid et hit....

ca. 60 stk
125 g koldt smør
200 g mel
75 g sukker
perlesukker

Skær det kolde smør i små tern og smuldr det i melet. 

Bland sukkeret i og ælt dejen sammen hurtigt og med let hånd. 

Tril dejen ud til 2 ca. 5 cm tykke pølser og rul dem i perlesukker hele vejen rundt.

Læg dem i fryseren i en times tid. 

Skær dem så i tynde skiver og læg dem på bageplader beklædt med bagepapir. 

Bag kagerne på øverste rille i en 200 grader varm ovn i 7 – 10 min., til de er gyldne, og læg dem varsomt over på en bagerist med en paletkniv. 

Lad dem blive helt kolde, før du lægger dem i dåse. Det er fine, sprøde, lette småkager med smeltende smørsmag!



Mango is

Til dessert til konfirmationen lavede jeg en islagekage med mangois og cassata is. - den blev også ret fin...

Mangois til 1 liters isboks - 6 personer
2 friske modne mangoer
1 dl hvidt sukker
3 spsk. kokosmælk
1 tsk. citronsaft
2½ dl piskefløde

Skær mangofrugtkødet fra skindet. Glem ikke frugten omkring stenen.

Læg frugten i en foodprocessor eller blender. Tilsæt sukker og blend i 1 minut, eller indtil sukkeret er opløst,

og du står med en lækker mango puré.

Tilsæt kokosmælk og citronsaft, og blend kort.

Pisk fløden til flødeskum.

Tilsæt mango purén til flødeskummet og vend den rundt til massen er ensartet.

Hældes i en isboks og sætte i fryseren i mindst 6 - 8 timer.

Her serveret sammen med chokolade kager med blødende hjerte og hyldeblomstmarinerede bær.






Silles konfirmation

I sidste uge holdt vi konfirmation for min mellemste datter Sille.

Hun havde valgt, at hun ville have Sushi og kinesisk buffet - så det havde vi bestilt fra den lokale kinesiske restaurant.

Jeg må indrømme, at jeg var lidt skeptisk over menuen, men det var jo, hvad hun gerne ville have, så sådan blev det.

Jeg har pakket alt min skepsis væk - vi fik den mest veltiberedte og flotteste buffet og alt var super friskt og lækkert og alle gæster var vilde med maden - så det kan man jo kun kalde en sucess ;-)

Her kommer så lige et par stemnings billeder af maden....







- og af konfirmanden........